Vraag een offerte aan:

Daklekkage

Het repareren van een daklekkage is niet zo heel moeilijk. Het opsporen van het lek is vaak heel wat lastiger.

Water is de veroorzaker en kan grote schade aanrichten aan uw dakconstructie. Vragen als; hoe herken je een daklekkage, wat zijn de oorzaken van deze lekkage en hoe kunnen we dit het best oplossen, zijn onderwerpen die u hier aantreft.

Het herstellen is niet altijd de beste oplossing. In de meeste gevallen is een dakrenovatie een beter idee.

Het vervelende aan een lekkend dak is dat uw woning aan de binnenkant waterschade krijgt, met schimmel en vochtplekken tot gevolg.

Daklekkage heeft ook een zekere invloed op uw energierekening. Leest u hier alle informatie over een lekkage aan uw dak, het opsporen en de kosten van het dak repareren.

daklekkage-oplossen
Daklekkage wordt opgelost

Gemiddelde prijs daklekkage verhelpen

Afhankelijk van de ernst van de daklekkage en de staat van uw dak kunt u de daklekkage plaatselijk laten dichten. U kunt er ook voor kiezen om de volledige dakbedekking te vervangen.
Heeft de daklekkage de volledige dakconstructie aangetast? Onderstaande prijzen geven wij u wel alvast een indicatie aan welke kosten u kunt denken bij het verhelpen van een daklekkage.

Zoals u kunt zien liggen de prijs per klus nogal ver uit elkaar. Zo betaal u voor een reparatie een hogere prijs per m² (vierkante meter).

Soort klus Gemiddelde prijs per m² (incl btw)
Soort klusGemiddelde prijs per m² (incl btw)
Renovatie plat dak€25,- tot €80,-
Renovatie schuin dak€10,- tot €150,-
Reparatie plat dak€225,- tot €285,-
Reparatie schuin dak€130,- tot €210,-

De oorzaken van een daklekkage

Het vervelende van een lek in het dak is dat het vaak opgemerkt wordt als het te laat is en er al veel schade veroorzaakt is. Lekken ontstaan vaak in de nabijheid van dakgoten, afvoeren, hoeken en leidingen.
Dit zijn de zwakke plekken op het dak die extra aandacht verdienen. De meeste veroorzakers van een daklekkage kunnen we onderverdelen in drie categorieën

 • Dakbedekking schuin dak: De meeste schuine daken zijn gedekt met dakpannen, die kunnen na verloop van tijd kapot gaan, scheef komen te liggen of zelfs scheuren/breken. Het opsporen van een lek van binnenuit bij een schuin dak is niet heel makkelijk. Het lek kan namelijk ergens anders zijn dan waar het vocht zich manifesteert. Stel dat uw dak geïsoleerd en mooi afgewerkt is, dan kan dit een vertekend beeld geven. De isolatie en de plafonds kunnen het water lange tijd vasthouden voordat de gevolgen echt zichtbaar zijn. Dus daar waar u binnen de vochtplekken ziet, betekent niet perse dat het lek zich daar dan ook bevindt.

 • Dakbedekking plat dak: Het belangrijkste bij een plat dak is dat de afvoer van water goed geregeld is. Is dit niet het geval dan is de kans groot dat er grote plassen water op uw platte dak zichtbaar zijn. Door de wisselende weersomstandigheden krijgt het bitumen het zwaar te verduren. Vocht en vorst gaat zich tussen de naden bevinden waardoor lekkage kan ontstaan. Bij droge warme zomers kan het bitumen scheuren. Ook dit zorgt ervoor dat het platte dak gaat lekken zeker als de dakbedekking aan de top van de levensduur bevindt.

 • Het daklood: een andere veroorzaker van daklekkage is dat het daklood bij schoorstenen, dakkapellen en dakramen beschadigd is of het loopt niet (meer) mooi over waardoor vocht hier tussen kan lopen.

Opsporen van het dak lek

Onze dakwerkers hebben veel ervaring met het herstellen van alle soorten daken; plat dak, pannendaken, leien daken, daken op dakkapellen, maar ook het vervangen van dakgoten, lood, koper en zinkwerk behoren tot de mogelijkheden.
De meest voorkomende lekkage veroorzakers op een pannendak, plat dak en hellend dak zijn:

 • De schoorsteen.
 • De dakgoten.
 • Verstopte afvoer.
 • Verschoven dakpannen.
 • Aansluiting dak buren.
 • Bitumen gescheurd of uitgedroogd.

Lekkage op uw dak wat te doen?

Wij verhelpen uw daklekkage zo snel mogelijk, want u wilt natuurlijk geen verdere schade aan uw huis of een blijvende daklekkage. De oplossing is uiteraard afhankelijk van het probleem.

Dakpannen die kapot dan wel gebroken zijn of niet meer mooi aansluiten zijn eenvoudig op te lossen door deze te vervangen of weer op de juiste plaats te leggen.

Problemen met daklood zijn ook eenvoudig op te lossen door het beschadigde daklood te vervangen. En als er op het platte dak een lek wordt aangetroffen kan dit snel en goed opgelost worden door vloeibare dakbedekking aan te brengen.

Een dakreparatie hoeft dus niet veel tijd in beslag te nemen en ook niet veel te kosten. Gemiddeld kosten onze dakdekkers 25 tot 35 per uur, exclusief benodigd materiaal en btw.

Maakt u gebruik van ons offerte formulier, omschrijf het probleem, de soort dakbedekking en de leeftijd van de huidige dakbedekking. Binnen 24 uur treft u onze dakdekkersofferte in uw mail aan.

Ook kunt u misschien gaan denken aan regelmatig onderhoud aan uw dak en dakgoten zodat daklekkage in de meeste gevallen voorkomen kan worden.

Wij kunnen dan bijvoorbeeld werkzaamheden uitvoeren zoals het tijdig vervangen en inspecteren van kapotte dakpannen en het schoonhouden en inspecteren van de dakgoten.

Controle en onderhoud van uw dak is hier een heel goed voorbeeld van. Het voorkomt dat uw dak lek raakt met alle ellende die daarbij hoort.

dak vernieuwen
Dak vernieuwd

De kans dat uw dak lek is bestaat

Het beeld van Nederland is dat huizen zijn voorzien van schuine daken. Vooral gedekt met een pannendak. Schuine daken zijn gelukkig minder gevoelig voor lekkages.
Echter, bij heel veel van deze huizen is sprake van erkers of uitbouwen met platte daken, om nog niet te spreken van de vele schuurtjes met platte daken waarbij de kans bestaat dat het bitumen/dakleer gescheurd is.

Maar ook in de schuine delen van de daken zijn vaak ramen of dakkapellen ingebouwd. Hoe goed de kwaliteit daarvan ook is, de kans dat uw dak lek raakt, blijft altijd aanwezig. Controle is daarom geboden.
Helaas wordt meestal bij heel slecht weer duidelijk dat een dak lek is. En dan blijft het niet alleen bij het dak. Als een dak lek is, blijven vloeren, muren en meubels zelden vrij van schade.

Bovendien is uitstel van reparatie dan niet mogelijk en moet de daklekkage snel worden opgespoord en verholpen.

Hoe ontdekt u een lek?

De meeste mensen komen niet vaak op zolder. Als u onderstaande zaken ontdekt dan is er zeker sprake van een lek in uw dak.

 • Als er vochtplekken verschijnen.
 • Als het behang loslaat van de muren.
 • Bij schimmelvorming in huis.

Als u bovenstaande zaken in uw huis waarneemt dan is er zeker al langere tijd sprake van een daklekkage. Wacht niet langer en schakel een dakdekker in van de Dakdekker-Concurrent.

Consequenties van daklekkage

Als een daklekkage langere tijd niet opgemerkt wordt dan kan dit leiden tot schade aan uw dakconstructie. Als het vochtpercentage boven de 25% is dan kan houtrot ontstaan.
De balken zullen zacht worden en bruine plekken verschijnen. Het kan voorkomen dat de dakconstructie dusdanig aangetast is dat de aangetaste balken vervangen moeten worden.

In het ergste geval moet de volledige dakconstructie vernieuwd worden.

Laat uw dak volledig vernieuwen

Behalve het dak laten vernieuwen, kunnen wij ook een volledig nieuw dak plaatsen. U heeft bij ons de keuze uit verschillende soorten daken.
Een zadeldak bijvoorbeeld, die bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste omhooglopende dak schilden boven twee muren.

Dit is het meest eenvoudige type dak en komt daarom ook het meeste voor in ons land. Maar ook een geveldak of een wolfsdak kunnen wij voor u plaatsen.
Een gevel dak is een zadeldak met gevels terwijl een wolfsdak met schuine vlakken heeft aan de korte zijde. Verder is er nog het lessenaarsdak, die zijn naam heeft gekregen omdat dit type dak uit maar één schuin dakschild bestaat.

Tot slot kunnen wij ook een schilddak voor u plaatsen. Het schilddak is een dak type met twee driehoekige dakvlakken aan de korte kant een twee trapeziumvormige schilden aan de langere kant van het gebouw.
Wij kunnen naast het vernieuwen van uw dak ook al deze type daken plaatsen!

dak controle
Herstellen van een daklekkage

Dakinspectie laten uitvoeren

Nog ernstiger wordt het als blijkt dat de lekkage ongemerkt al langer gaande is. In zo’n geval dient niet alleen het bitumen van het dak te worden vervangen, maar ook het dakbeschot.
In het ergste geval zijn zelfs de draagbalken aangetast en moeten deze worden vernieuwd. De kosten als gevolg van het lek zijn dan vaak niet meer te overzien. Helaas komen wij dit laatste vaker tegen dan ons lief is.

“Voorkomen is beter dan genezen” is daarom een veel beter alternatief dan “Beter laat dan nooit”. Ons advies is daarom jaarlijks uw dak te laten inspecteren door een dakinspectie uit te laten voeren door een dakspecialist.
Met een mailtje naar ons zorgen wij dat op korte termijn een afspraak wordt gepland voor een eerste inspectie om te voorkomen dat uw dak lek raakt.

Indien u deze controle op prijs stelt, wordt u vervolgens in ons bestand opgenomen en zullen wij u jaarlijks automatisch benaderen voor een afspraak voor dak controle ter voorkoming van lekkages.
Een week voor de controle ter voorkoming van een dak lek ontvangt u van ons een bericht. Als onze medewerkers zonder sleutels op de plaats kunnen komen waar zij het dak met behulp van een ladder kunnen inspecteren, hoeft u voor deze dakinspectie niet thuis te zijn!

Een kort verslag van de inspectie wordt dezelfde dag in uw brievenbus gedaan.

Reparatie kosten

De kosten voor het opsporen van een daklekkage en deze vervolgens repareren zijn totaal afhankelijk van het soort daklekkage dat er is.
Zo is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper om 1 dakpan te vervangen dan een stukje bitumen dakbedekking te vervangen.

De kosten zullen voornamelijk afhankelijk zijn van de duur van de werkzaamheden. Dit is zowel de duur voor het opsporen van de daklekkage als de duur van het repareren van de daklekkage.
Een voordeel is echter dat in sommige gevallen de verzekering de daklekkage reparatie betaalt.

Dekt de verzekering uw schade?

Als u schade in uw huis heeft ten gevolge van lekkage dan kunt u een beroep doen op uw brandverzekering. Door de verplichte basisdekking voor materiële zaken valt uw lekkage namelijk onder insijpelend vocht.
Waterschade veroorzaakt door een lek in het dak is dus altijd verzekerd. Houdt u er wel rekening mee dat uw verzekeraar alleen de schde terug die veroorzaakt werd door het lek. De kosten voor de reparatie zijn helaas wel voor eigen rekening.

Sommige verzekeraars kunnen of hebben ook voorwaarden gesteld. Denkt u hierbij aan: het regelmatig laten plegen van onderhoud.

Dakreparatie offerte aanvragen

Als u zelf het lek gevonden heeft en u omschrijft de aard van de lekkage op het offerteformulier kunnen wij u een prijsopgave sturen voor het verhelpen van de lekkage.
Afhankelijk van de grootte en de aard van het dak lek kunnen we bepalen wat de kosten voor een reparatie ongeveer zullen zijn.

Geef bijvoorbeeld aan wat voor dakbedekking er op het dak aangebracht is, wat de oorzaak van de lekkage is, hoe groot de lekkage is en hoe lang het dak al lek is.
Wanneer u deze gegevens in uw aanvraag duidelijk vermeld stelt u ons in de gelegenheid een offerte te maken en heeft u snel duidelijkheid over de prijs voor de reparatie van uw dak lekkage.

Ook voor een dak inspectie en verder onderhoud aan uw dak kunt u natuurlijk ook een offerte aanvragen zodat u gelijk weet waar u aan toe bent.
Neem dus contact met ons op, dan is uw daklekkage ook snel verholpen voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Daklekkage

In de meeste gevallen kunt u de kosten van de “veroorzaker” van de daklekkage claimen bij uw brandverzekering. Leest u hier meer informatie over de dekking.

Het is niet altijd makkelijk om een daklekkage op te sporen. Tenzij je ziet dat het bitumen van het dak afwaait maar zo makkelijk is het meestal niet. Onze dakdekker spoort de daklekkage graag voor u op. Leest u hier hoe wij dit doen.

Wij berekenen een dakreparatie per uur. Omdat wij vooraf niet weten hoe lang wij bezig zijn met het opsporen van het lek, kunnen wij helaas geen vaste prijs geven. Hier kunt u meer lezen over de kosten van onze dakdekkers.

Als u zelf ziet dat het bitumen op het platte dak gescheurd is of dat er na een storm dakpannen zijn afgewaaid, neem dan gelijk contact op met een dakdekkersbedrijf en vraag offerte aan. Leest u hier alles over een daklekkage en wat u kunt doen.