Vraag een offerte aan:

Lichtkoepel plaatsen kosten

Toe aan meer licht in uw aanbouw, overkapping garage of schuur? Dan kan door middel van een lichtkoepel te laten plaatsen uitkomst bieden.

Op deze pagina geven we u alle informatie over de kosten van een lichtkoepel of lichtstraat te laten uitvoeren door een specialist.

Daarnaast kijken we wat er allemaal komt kijken bij een lichtkoepel over een overkapping plaatsen. En tot slot we geven u een aantal bespaartips.

Een dakkoepel geeft meer licht in uw woning en dit is ook goed voor uw woningklimaat. Door een lichtkoepel op uw dak te plaatsen komt ongeveer 50% meer daglicht binnen dan door een raam.

Daarnaast biedt de koepel ook nog eens verkoeling in de zomer als u een ventilerende uitvoering koopt.
Een lichtkoepel zorgt ervoor dat u meer lichtinval krijgt in een bepaalde ruimte.

De kosten voor het plaatsen van een lichtkoepel begint ongeveer gemiddeld € 350,-. De koepel wordt aangebracht over een gat in het dak. Het zorgt voor verse lucht en voldoende licht. Lichtkoepels zijn in verschillende maten te verkrijgen en zijn dubbelwandig of enkelwandig.

dak controle
Herstellen van een daklekkage

Lichtkoepels plaatsen wat zijn de gemiddelde kosten?

Zoals we eerder op deze pagina al omschreven wordt de prijs bepaald door te kijken naar verscheidene facetten. De prijs van een lichtkoepel hangt af van het materiaal, de afmetingen, de dikte van de wand en de uitvoering van de lichtkoepel.
Dikte wanden lichtkoepel

Naast de verschillende merken en het materiaal is er nog de wanddikte. Eigenlijk is dat vrij simpel uit te leggen; hoe dikker de wand is, hoe hoger de prijs zal zijn. Wil je dat jouw ruimte goed geïsoleerd wordt, dan kan een dikkere wand uitkomst bieden. De vakman kan u uitleggen wat handig is voor uw overkapping of ruimte.
Dakkoepels zijn mogelijk met 3 verschillende wanddiktes:

 • Enkelwandige dakkoepel: Goed geschikt voor ruimtes die niet snel hard verwarmd moeten worden.
 • Dubbelwandige dakkoepel: Goed isolerend maar verliest snel warmte via de koepel.
 • Driewandige dakkoepel: Goed geisoleerd en beschermt tegen de kou en warmte.

De lichtkoepel kan ook gemaakt worden van verschillende materialen.

Acrylaat: Zo kan een lichtkoepel gemaakt worden van Acrylaat lichtkoepel, acrylaat wordt ook wel plexiglas benoemt het is zo’n 10 tot ongeveer 15 keer sterker dan normaal glas, dakkoepels in acrylaat zijn te verkrijgen in zowel transparante als opale uitvoering.
Een transparante variant is 100% doorzichtig en geeft iets meer licht doorlatend. Opale lichtkoepels laten diffuus licht door, brengen geen schaduw binnen en absorberen de warmte. Je hebt dus geen last van zonnestralen omdat het licht afgebroken wordt. Het is niet doorzichting, Dat maakt opaalglas ook wel interessant uit privacy overwegingen. In principe is er geen prijsverschil tussen een transparante en opale uitvoering.

Polycarbonaat: Dit is een sterk en zeer zeker onbreekbaar materiaal. Het is ongeveer 200 tot 250 keer sterker dan glas. Als uw het vanuit een veilig standpunt gaat bekijken dan is polycarbonaat de beste optie. Integendeel betaalt uw daarvoor wel iets meer in vergelijk met de acrylaat variant.
Glas: Glas is het minst sterke maar let u op wel het duurste materiaal. Thermisch isolerend glas met een hellingsgraad van ongeveer15% voor een optimale afvoer voor het regenwater.

Soorten materiaal Lichtkoepel Soorten bediening Gemiddelde prijs per m²
Soorten materiaal LichtkoepelSoorten bedieningGemiddelde prijs per m²
AcrylaatVast / Elektrisch€ 750,- / € 1350,-
PolycarbonaatVast / Elektrisch€ 750,- / € 1400,-
GlasVast / Elektrisch€ 850,- / € 1500,-

Plaatsen van de lichtkoepel

Het maken van het gat in het platte dak is noodzakelijk voor de plaatsing van een lichtkoepel. Het maken van dit gat is geen gemakkelijke klus, er komt best wel wat bij kijken.

Een lichtkoepel zelf plaatsen is mogelijk, maar het vereist wel een hoop expertise en vakmanschap.
Wanneer u het zelf doet is de kans groter dat de lichtkoepel niet waterdicht is. Daarom adviseren wij u vooral om een vakman in te huren voor de klus.

De prijzen voor het plaatsen van een lichtkoepel zijn afhankelijk van meerdere facetten.

Naast de arbeidskosten zijn er de materiaalkosten.

De professionele vakman zal de prijs bepalen door de volgende componenten in acht te houden:

 • Materiaal van het dak (hout of beton heeft invloed op plaatsen lichtkoepel)
 • Afwerking buitenkant
 • Afwerking binnenkant
 • Gaat het om een lichtkoepel vervangen of plaatsen?
  Hieronder hebben wij een tabel gemaakt met de gemiddelde kosten van een lichtkoepel:
  Type klus Gemiddelde prijs lichtkoepel exclusief btw
  Plaatsen lichtkoepel € 325,- tot en met € 1500,-
  Aanschaf lichtkoepel € 300,- tot en met € 1500,-
  We hebben het voor het gemak even onder elkaar gezet. Wil je een dakkoepel laten plaatsen, dan is
  dat inclusief de aanschaf van de constructie. De prijzen beginnen vanaf € 625,-. Het is handig om
  vooraf offertes aan te vragen, zodat u precies weet wat de kosten zijn voor de aanschaf van een
  koepel voor uw platte dak. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Aanschaf lichtkoepel gemiddelde prijs lichtkoepel exclusief btw
De afmetingen van de koepel zijn prijsbepalend. Het is geheel afhankelijk van hoe groot uw dak is en hoeveel lichtinval u nodig denkt te hebben. Het kan zijn dat de koepel de enige natuurlijke lichtbron is in de ruimte.

Wij adviseren u dan om een grotere dakkoepel te nemen. Wanneer er al meerdere ramen in het gebouw te vinden zijn, is een grotere lichtkoepel een stuk minder noodzakelijk.

Houdt er wel rekening mee dat een grotere lichtkoepel een hoger budget vereist; hoe groter de lichtkoepel,
hoe hoger de kosten zullen worden. Dit is slim om rekening mee te houden.

toevoeging nieuw dak plaatsen
Lichtstraat

Voordelen van een lichtstraat

Zoals u al weet is het grote voordeel van een lichtstraat laten plaatsen zodat u meer licht in uw huiskamer creëert.
Als u een aantal jaren geleden een aan- of uitbouw heeft laten plaatsen dan bent u hoogstwaarschijnlijk nog steeds blij met de vergroting van uw woonruimte.

Maar misschien vindt u het in huis toch te donker worden. Zeker in de grijze maanden rondom de herfst en de winter is het erg prettig om meer natuurlijk licht binnenshuis te krijgen.
Een lichtstraat geeft u dit licht. Omdat een lichtstraat een groter oppervlakte heeft dan een lichtkoepel zal deze tot wel 40% meer daglicht uw woning binnen laten.

Een lichtstraat is een smalle lange lichtbron die op uw dak gemonteerd kan worden net zo als die van lichtkoepels.
Door de dakisolatie van het glas of kunststof zal u geen condens krijgen en blijft het in de winter lekker warm in uw huiskamer. Ook wordt het binnenklimaat in uw woning veel prettiger.

Wij kunnen een lichtstraat op uw dak aanbrengen tegen een hoogwaardige kwaliteit en een voordelige prijs. Wilt u meer weten over de kosten? Dan kunt u via onze website een gratis vrijblijvende offerte aanvragen.
In de zomer geeft deze straat van licht u de mogelijkheid te kunnen ventileren door een van de ramen open te zetten.

Extra licht in uw woning

Heeft u behoefte aan extra licht in uw huis of op uw zolder of in een andere ruimte met een plat dak? Denk u dan eens aan dakkoepels.

Deze zorgen voor dat stukje extra goedkoop licht. Het kan ook prima gebruikt worden als een opening naar een dakterras of als vluchtluik.

Wanneer u behoefte heeft aan extra licht op zolder of een andere donkere ruimte zoals de kelder, dan kunt u hiervoor lichtkoepels laten aanbrengen op uw dak, de ruimtes zullen optisch veel groter lijken doordat er veel meer licht binnen komt.

Ronde dak koepels zijn dus eigenlijk ideaal om zo het gevoel van ruimte te creëren, ze zorgen voor een stukje extra daglicht.

Vaak zien wij dat mensen overgaan tot het plaatsen van een goedkope lichtkoepel als er een aanbouw of uitbouw aan de woning is geplaatst.

Door bijvoorbeeld over de lengte van uw woonkamer 2.5 meter vergunningsvrij uit te bouwen, heeft u er in één keer veel ruimte bij gekregen. Uiteraard valt het tekort aan licht bij het gebruik van een glazen pui, niet op.

Maar als u bijvoorbeeld alleen twee openslaande deuren heeft laten plaatsen dan kan het in de gehele woonkamer, donker aanvoelen.

Glazen lichtkoepel of kunststof lichtkoepel?
U kunt kiezen voor twee verschillende materialen wanneer u besluit een dakkoepel aan te schaffen. Meestal wordt er geadviseerd om een kunststof lichtkoepel te nemen. Waarom een koepel van kunststof? Omdat het materiaal veel sterker is dan glas. En met veel sterker, bedoelen we ook echt veel sterker.

Kunststof is tot 250 keer sterker dan glas. Dat is een fors verschil. Kunststof is tevens een stuk veiliger in verhouding tot glas. Wilt u niet teveel last hebben van de zon? Dan adviseren wij u een melkwitte lichtkoepel. Op deze manier heeft u minder last van de zon én heeft u nog eens meer privacy in het geval u bovenburen hebt.

De prijzen verschillen vrijwel niet tussen een melkwitte koepel of een transparante koepel. De prijzen tussen glas en kunststof kunnen wel uiteenlopen.

Een glazen lichtkoepel is duurder in aanschaf, terwijl het materiaal minder sterk is. De meeste mensen gaan dan ook voor een kunststof lichtkoepel in plaats van een glazen model. Dat wil niet zeggen dat er niemand is die voor glas kiest. Een glazen koepel heeft een luxere uitstraling. De koepel is ook beter bestand tegen warmte. Tot slot zorgt een glazen koepel voor minder geluiden van buitenaf. Het hangt eigenlijk geheel af van uw wensen.

Velux lichtkoepel laten plaatsen
In de wereld van lichtkoepels zijn er verschillende merken. Het merk heeft effect op de uiteindelijke prijs van de constructie. U kunt kiezen voor Velux lichtkoepel of bijvoorbeeld eentje van Dakoplast, Jet Blik, Fakro. De kwaliteit van deze dakkoepels is consistent. Informeer vooraf welk merk het beste geschikt is voor uw dak.

De vakman kan u uitleggen wat handig is voor uw overkapping of ruimte. Een enkelwandige dakkoepel isoleert natuurlijk het minste. Dit is het meest geschikt voor een schuurtje of een garage. Een dubbelwandige dakkoepel geeft goede isolatie. De warmte zal niet verloren gaan en in de ruimte blijven. Dit scheelt weer op de stookkosten.

De uitvoering met drie wanden isoleert vanzelfsprekend het beste. In de zomers blijft het koel in de ruimte, terwijl u het in de winter daar lekker warm kan houden. De uitvoering met drie wanden is wel de meest prijzige variant.

Lichtkoepel plaatsen constructie

Er zijn verschillende uitvoeringen van lichtkoepels. De uitvoering heeft ook invloed op de totale kosten van de constructie. Zo kunt u kiezen voor een koepel die u met de hand kan openen, een zogenaamde vaste koepel. Ook kunt u kiezen voor een elektrische koepel, deze gaat met een druk op de knop automatisch open. U kunt ook kiezen voor een dichte koepel.

Komt de koepel in een ruimte zonder veel ventilatie? Dan adviseren wij u om echt een model te nemen dat open kan. Zo krijgt u voldoende verse luchttoevoer.
De koepel kunt u openen met de hand, maar het kan ook elektrisch. Dit kan zelfs volautomatisch. U kunt dan inplannen wanneer de koepel open en dicht moet gaan. Zo krijgt u altijd verse luchttoevoer. De elektrische modellen zijn wel prijziger dan de vaste koepels die niet open kunnen. Zie het als een investering, want het is een stuk gezonder.

Vlakke of een bolle lichtkoepel
Een vlakke lichtkoepel is een lichtkoepel van glas. Deze lichtkoepel staat bekend om de elegante uitstraling, maar is wel een stuk duurder in aanschaf. Een bolle lichtkoepel is mogelijk in twee varianten: glas en kunststof. In tegendeel tot de vlakke koepel, is de bolle lichtkoepel is een stuklichter. Dit ziet u terug in de kosten voor het transport en de montage.

Niet elk dak kan het gewicht dragen van een vlakke lichtkoepel, mocht u twijfelen over de aanschaf van vlak model, dan is het handig om daar rekening mee te houden. Natuurlijk wilt het oog ook wat, maar het moet wel mogelijk zijn. Zit u met vragen? Onze experts staan voor u klaar, zodat u straks de juiste keuze kan maken.

Wat kost een lichtkoepel plaatsen?
U kunt uiteraard zelf een lichtkoepel aanschaffen. Een lichtkoepel kunt u zelf aanschaffen vanaf 300 euro. Het plaatsen van de constructie is echter een ingewikkelde klus. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wanneer u het zelf doet is de kans groot dat er alsnog vocht doorkomt. Het gevolg is dat u lekkage krijgt. Een vakman weet precies hoe hij de koepel moet plaatsen. Daarnaast kunt u altijd terugvallen op garantiemogelijkheden.
Kosten lichtkoepel plaatsen: € 325,- tot en met € 1500,- (exclusief btw).

Het kan ook zijn dat het vorige exemplaar vervangen moet worden. In dat gevoel zal de vakman eerst gaan kijken naar de oude koepel. Het voordeel is dat er al een gat in het dak zit, dit hoeft niet meer gemaakt te worden. Dit kan behoorlijk schelen in de totale kosten.

Wanneer er nog een gat in het dak gemaakt moet worden, zal de klus meer tijd kosten en meer geld. Een koepel vervangen is goedkoper dan een nieuwe lichtkoepel laten plaatsen.

Hoewel; er zijn natuurlijk uitzonderingen. Wanneer u kiest voor een grotere lichtkoepel (ander afmetingen) zal het gat groter moeten worden gemaakt. De vakman neem dat vanzelfsprekend mee in de prijs.

Lichtstraat
Dakkoepel

Lichtkoepel plaatsen op een betonnen dak / houten dak

Lichtkoepels zijn al verkrijgbaar vanaf € 90,- en die kunnen oplopen tot aan € 800,- euro.
Op wat voor dak moet er een koepel geplaatst worden? De professional zal de constructie bevestigen met schroeven. Deze schroeven worden aangebracht in het dak zelf.
Er wordt enkel gebruikt gemaakt van veiligheidsschroeven, zodat inbrekers er geen gebruik van kunnen maken.

Een gat in het houden dak maken is geen ingewikkelde klus voor de vakman. De professional hoeft meestal alleen maar een balk om te leggen. Een gat maken in een betonnen dak is een iets gecompliceerdere klus.

De vakman kan bij een betonnen dak tot 25 cm dik een gat zagen in het plafond. Is het betonnen dak dikker van 25 cm? Dan moet er gebruik worden gemaakt van een diamantboor of een diamantzaag.
Het is kostbaar gereedschap wat de naam al doet vermoeden dit zie je terug in de kosten.

Het is vanzelfsprekend wel mogelijk om een lichtkoepel te laten plaatsen wanneer u een dikker dak heeft.

 • Een betonnen dak gemiddelde prijs € 435,- euro
 • Houten dak gemiddelde prijs € 225,- euro

Afwerking lichtkoepel
De afwerking van aan de binnenkant kun je ook laten doen door de vakman. Zo kunt u het hele
plafond laten stucen.
Op de manier zal de koepel mooi aansluiten op de rest van het interieur. Na het stucen kunt u het afronden met eventueel een likje verf. Zo ziet het geheel er aan de binnenkant er ook strak en elegant uit.

Er zijn nog meer mogelijkheden. Wilt u de ruimte niet te licht hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om de koepel te verduisteren. Dit kan met een melkwitte kleurstof, maar bijvoorbeeld ook met verduisterende gordijnen.
De koepel wordt aan de buitenkant gemonteerd met een dakopstand. De dakopstand is noodzakelijk.
Zo voorkomt u dat er een water op het dak blijft liggen. De opstand kan gemaakt zijn van PVC, hout of polyester. Hout is goedkoopste, maar gaat ook het minst lang mee. De kans op lekkage is groter doordat hout sneller kan scheuren.

PVC is goedkoop, alleen is de isolatiewaarde van dit materiaal een stuk slechter. Polyester is oerdegelijk en isoleert goed. Na het plaatsingswerk van de koepel en de dakopstand is het tijd voor de afwerking aan de buitenkant. De koepel moet geheel waterdicht worden gemaakt.
De vakman kiest meestal voorbitumen, waterdichte kit of EPDM. De werkzaamheden zitten bij de prijs in. Zo heeft u zeker geen last van lekkage.

Dak laten vervangen

Als u van plan bent uw dak te laten vervangen dan kunt u er meteen voor kiezen om extra licht te creëren in uw woning.

Het kan zijn dat u vakman vooraf met een advies komt voor uw dak. Wanneer u dak toe is aan vervanging zal de vakman adviseren u alles in een keer te vervangen.

Dit scheelt namelijk nogal in de kosten, wanneer u bijvoorbeeld alles apart laat doen. Het is zonde om een koepel te laten plaatsen in een vergaand dak.

Een dak vervangen is een grote klus en is nodig wanneer uw huidige dakbedekking of dakpannen uw woning niet meer kunnen beschermen tegen de slechte weersinvloeden.

Als uw dak vernieuwd wordt is dit meteen de juiste kans om een lichtstraat op uw dak te laten plaatsen.

Omdat het gehele oude dak verwijdert moet worden kunnen meteen de juiste maten op het dak worden uitgezet en uitgezaagd.

U bespaart op deze manier flink op de kosten van een lichtkoepel plaatsen en bent in een keer klaar met uw dak.

Nadat wij uw offerteaanvraag hebben ontvangen zullen wij zo spoedig mogelijk de prijs naar u verzenden.

Dit is de reden waarom een vakman vaak eerst nog even het dak wilt controleren, voordat hij aan de slag gaat. Zit u zelf met vragen? Aarzelt u niet en stel deze aan professionals die hebben alle kennis in huis van daken.

Lichtstraat

Offerte aanvragen lichtkoepel plaatsen


Tot slot kunt u van ons verwachten dat wij met u meedenken. De dakdekker-Concurrent heeft al 35 jaar ervaring met het plaatsen van lichtkoepels. Als u een lichtkoepel wilt plaatsen in de omgeving bent u bij ons aan het juiste adres.

 • Amsterdam
 • Amstelveen
 • Zaandam
 • Haarlem

Staat u woonomgeving hier niet bij!! Wees u niet getreurd, Onze dakdekkers werken in meerdere regio’s.
Onze professionals hebben alle kennis in huis om uw klus tot een succes te maken! Bent u nu benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan! U zit nergens aan vast. Binnen twee werkdagen ontvangt u een offerte op maat. Zo krijgt u meer inzicht in de kosten van het plaatsen van een lichtkoepel.

Lichtkoepel plaatsen kosten

De gemiddelde kosten van lichtkoepels of van een lichtstraat laten plaatsen op uw platte dak of hellend dak u op deze pagina terug vinden. Leest u alles over de prijzen van dakkoepels.

Het laten plaatsen van dakkoepels , lichtkoepels of een lichtstraat door een ervaren dakdekker. De kosten hiervan vallen in het algemeen er mee. Leest u hier alles over de kosten van een dakdekker.