Vraag een offerte aan:

Dakkapel dakbedekking

Wanneer u er voor kiest om een dakkapel te plaatsen spreekt het voor zich dat deze waterdicht moet zijn.

Om er voor te zorgen dat er geen water tot in de dakkapel door kan dringen is het van belang om gebruik te maken van een kwalitatieve dakbedekking.

Het kan ook zijn dat het wat langer gaat duren. Wat kunt u precies verwachten? Wat kost het om een dakkapel te plaatsen?
Een dakkapel plaatsen kan al gemiddeld vanaf € 3000,- euro. Dit is voor een houten dakkapel, inclusief alle extra kosten.

Een dakkapel laten plaatsen vereist ervaring en in sommige gevallen heb je een vergunning voor een dakkapel plaatsen nodig.

Leest u op deze pagina alles over dakkapel dakbedekkingen.

Metalen dakkapel

Prijzen dakkapel plaatsen

De prijzen voor dakkapellen plaatsen kunnen behoorlijk uiteenlopen. De kostenverschillen hangen af van uw wensen. Er zijn verschillende type dakkapellen.
Hieronder ziet u een overzicht van de prijzen voor een dakkapel plaatsen:

De bovenstaande kosten voor een dakkapel zijn inclusief btw en de plaatsingskosten. Wanneer we deze prijzen bekijken zijn er een aantal zaken die direct al opvallen.
Zo kunnen we zien dat een traditionele dakkapel plaatsen een stuk prijziger is dan een prefab dakkapel. Hoe komt dit?

Het plaatsen van een traditionele dakkapel is een heel stuk arbeidsintensiever. Het kost meer tijd en meer werk, dit zien we terug in de kosten. Een dakkapel plaatsen kan in slechts één dag tijd, maar het kan ook zijn dat het langer gaat duren.
Later in dit artikel vertellen we u meer over het plaatsingswerk van een dakkapel.

We adviseren u vooral om dit werk uit te besteden. Ervaringen met een dakkapel plaatsen is een vereiste. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker omdat het werk op hoogte plaatsvindt.
Daarnaast moet het werk heel nauwkeurig uitgevoerd worden. U wilt immers geen problemen krijgen met lekkages en andere ongemakken.

Type dakkapel Prijs gemiddeld prefab dakkapel ( inclusief plaatsing en btw ) Prijs gemiddeld traditionele dakkapel ( inclusief plaatsing en btw )
Type dakkapelPrijs gemiddeld prefab dakkapel ( inclusief plaatsing en btw )Prijs gemiddeld traditionele dakkapel ( inclusief plaatsing en btw )
Kunststof dakkapelPrijzen vanaf € 3500,-Prijzen vanaf € 4700,-
Polyester dakkapelPrijzen vanaf € 4000,-Niet mogelijk
Houten dakkapelPrijzen vanaf € 3000,-Prijzen vanaf € 3900,-

Hoeveel kost de dakbedekking voor een dakkapel?

Op het ogenblik dat u begint te oriënteren met betrekking tot de verschillende opties, op vlak van dakbedekking wordt meteen duidelijk dat er een structureel onderscheid wordt gemaakt tussen de dakbedekking voor een plat en een hellend dak.
In het geval van een plat dak wordt er doorgaans gebruik gemaakt van bitumen, EPDM of een groendak. Is er sprake van een hellend dak?

Dan is het weer het interessantst om te kiezen voor kunstleien, bitumenleien of natuurleien. Ook betonpannen kunnen in deze situatie uiteraard worden gebruikt.
Wij hebben de verschillende kosten afhankelijk van het type dakbedekking alvast even voor u op een rijtje gezet.

Soort dakbedekking Type dak Gemiddelde kostprijs per m²
Soort dakbedekkingType dakGemiddelde kostprijs per m²
BitumenPlat dakTussen €40,-/ €70,-
EPDMPlat dakTussen €30,-/ €75,-
GroendakPlat dakTussen €40,-/ €80,-
Kunst leienHellen dakTussen €35,-/ €70,-
DakpannenHellen dakTussen €25,-/ €55,-
Beton pannenHellen dakTussen €25,-/ €45,-
DakshinglesHellen dakTussen €25,-/ €40,-

Het dak van een dakkapel wordt afgewerkt met dakbedekking

Het dak van een dakkapel wordt afgewerkt met dakbedekking. Dit zorgt ervoor dat het dak waterdicht is en dat het onderliggende materiaal goed wordt beschermd. Er zijn verschillende soorten dakafwerking. In dit artikel vindt u de meest gebruikte materialen voor een plat dak en een schuin dak.

Voor de dakbedekking van uw dakkapel met een plat dak kunt u kiezen voor bitumen, EPDM, PVC.

Platte daken werden vroeger veel met bitumen afgewerkt. Dit materiaal wordt ook wel dakleer genoemd en ging gemiddeld 15 jaar mee. Een nadeel was dat het niet goed bestendig was tegen zonlicht (UV-bestendig). Inmiddels wordt er een stof aan het bitumen toegevoegd (APP of SBS), waardoor de levensverwachting op kan lopen tot 25 jaar. Bitumen is makkelijk te verwerken en daarom geschikt voor lastige dakvormen.

EPDM is een veel toegepaste rubberfolie. Dit materiaal is sterk en blijvend elastisch. Daarnaast is EPDM UV-bestendig en bestand tegen grote temperatuursverschillen. De levensverwachting van EPDM is ongeveer 40 jaar.

PVC is een kunststof waar veel mee gewerkt wordt. U kunt kiezen uit verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal, hoe langer het mee gaat. U kunt ook voor verschillende kleuren kiezen. Er wordt veel voor licht grijs gekozen, dat ervoor zorgt dat het in de zomer koel blijft in huis . PVC is licht van gewicht, UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk. De levensduur is ongeveer 30 jaar.

Heeft u een dakkapel met een schuin dak, dan kunt u voor dakbedekking kiezen uit dakpannen, zink, leien en riet.

Zink werd vroeger veel gebruikt en is daarom erg geschikt voor oudere huizen. Maar door de strakke en industriële uitstraling wordt het voor nieuwe huizen steeds meer gekozen. Zink is buigzaam en is daarom voor diverse dakvormen, ook platte daken, te gebruiken. Het materiaal heeft weinig onderhoud nodig en is milieuvriendelijk. Het is namelijk volledig recyclebaar. Zink gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee.

Leien worden van klei of van kunststof gemaakt. Keramische leien (van klei) gaan net zo lang mee als dakpannen. Leien zijn wel wat duurder dan dakpannen, maar worden vaak gekozen voor de uitstraling.

Een ander materiaal dat vaak voor de karakteristieke uitstraling wordt gekozen is riet. De levensduur van riet hangt samen met de kwaliteit van het riet, de dikte en de hellingshoek van het dak. Bij een hellingshoek van 50 graden kan het materiaal wel 35 jaar mee gaan.

Wilt u verzekerd zijn van een waterdicht resultaat, schakel dan een professionele dakkapelspecialist in. Hij weet precies hoe de dakbedekking aangebracht moet worden. Elk materiaal vraagt namelijk om een andere werkwijze. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de afwatering. Om het regenwater goed af te voeren, moet het platte dak van een dakkapel schuin richting de afvoer lopen. Dit heet het afschot en moet 1.5-2 mm per meter zijn.

De prijsopbouw van dakbedekking dakkapel

Keuzes die de kostprijs van een dakbedekking dakkapel kunnen beïnvloeden. Deze keuzes hebben allen een bepaalde invloed op de kostprijs die in rekening wordt gebracht.
Wij hebben de belangrijkste zaken waar u rekening mee dient te houden alvast even voor u op een rijtje gezet.

De eerste keuze is meteen één van de belangrijkste

De eerste keuze is meteen één van de belangrijkste. Deze keuze heeft dan ook betrekking tot het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt voor het realiseren van de dakbedekking. Zoals reeds eerder aangegeven is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat bepaalde materialen uitsluitend gebruikt kunnen worden bij een plat of bij een hellend dak.

Goed de verschillende materialen, hun uitstraling evenals hun kostprijs vergelijken is noodzakelijk om uiteindelijk op dit vlak de juiste keuze te kunnen maken.

Dakkapel met een mooie rieten dak

Wordt er gebruik gemaakt van een plat dak voor uw dakkapel? In dat geval kan deze worden afgewerkt door middel van een daktrim. Het betreft hier een profiel die is gemaakt van aluminium of zink waarbij de keuze kan worden gemaakt tussen een afwerking met een ronde of met een rechthoekige vorm. Naar een ronde afwerking wordt verwezen als zijnde een kraaltrim.

Het is uiteraard aangeraden om te kiezen voor een daktrim die aansluit bij de uitstraling van uw huis en dakkapel.

Besparen op kosten dakkapel plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is niet goedkoop. Wij zijn echter van mening dat dit niet hoeft te betekenen dat het duur hoeft te zijn. Wilt u besparen op uw nieuwe dakkapel?
Dan hebben wij een aantal bespaartips voor u op een rijtje gezet:

 • Bespaartip: Vergelijk offertes. Er zijn heel wat aanbieders van dakkapellen. De dakkapel specialist is de ander niet. Verschillende aanbieders betekenen verschillende prijzen. Wij adviseren u om ten minste 4 offertes aan te vragen bij 4 verschillende dakkapel specialisten.
  Zo kunt u de offertes naast elkaar leggen en ze met elkaar vergelijken. Offertes vergelijken kan ervoor zorgen dat u tot wel 45% procent bespaard op de totale kosten voor het plaatsen van dakkapel!
 • U kunt ook bij ons een offerte aanvragen. Een offerte aanvragen is altijd gratis en geheel vrijblijvend u zit dus nergens aan vast.

 • Bespaartip: Combineer werkzaamheden. Moet er nog meer gebeuren aan uw dak? Dan kunt
  u ervoor kiezen om werkzaamheden te laten combineren. De dakspecialist hoeft op deze manier minder vaak langs te komen, dat kan flink schelen in de portemonnee. Daarnaast kan de dakdekker een mooi prijsje voor u maken. Stel u wilt uw dak vernieuwen, dan kan dat een heel slim moment zijn om direct een dakkapel te laten plaatsen. Wanneer u dit later doet, zijn de uiteindelijke kosten vele malen hoger. Vervolgens wordt het dak waterdicht gemaakt, door het zorgvuldig af te dekken. Dit wordt meestal gedaan door middel van een zeil. Water kan op deze manier niet naar binnen lopen. Tot slot worden alle onderdelen afgewerkt. De volgende componenten zijn nodig voor de dakkapel boeiboorden, zijwangen en natuurlijk het plaatsen van kozijnen.

 • Bespaartip: Buren op de koffie vragen. U kunt nog een stap verdergaan met het combineren van werkzaamheden. Nodig uw buren eens op de koffie uit. Wellicht willen zij ook een dakkapel laten plaatsen, of willen ze het een en ander aan het dak laten doen. De dakkapelspecialist hoeft zo minder vaak langs te komen en kan een mooie prijs maken voor u en uw buren maken. Een heuse win-winsituatie waar er flink op de kosten wordt bespaard.

Interessante bespaartips

Het realiseren van een mooie, kwalitatieve dakbedekking voor je dakkapel kan een niet onaanzienlijk bedrag kosten. Gelukkig bestaan er verschillende interessante bespaartips die als resultaat kunnen hebben dat het kostenplaatje voor u dakbedekking dakkapel aanzienlijk kan worden gedrukt.
Wij hebben deze verschillende bespaartips alvast even voor u op een rijtje gezet.

 • Kies voor een scherp geprijsd materiaal

Wanneer u de kostprijs van uw dakbedekking wenst te drukken is het altijd belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de aankoopprijs van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Er bestaan zoals reeds aangegeven heel veel verschillende materialen die ten opzichte van elkaar aanzienlijk in prijs kunnen verschillen. Vooral betonpannen zijn bij een hellend dak een zeer voordelig te noemen materiaal. 

 • Kies voor een bedrijf uit uw eigen omgeving

Wilt u de zogenaamde voorrijkosten die voor het plaatsen van dakbedekking op een dakkapel in rekening worden gebracht? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om een beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf die in uw eigen omgeving is gevestigd. Door de afstand tussen de locatie van het bedrijf en uw huis is het mogelijk om de voorrijkosten van 5% procent te ontlopen.

 • Steek zelf de handen uit de mouwen

Het is voor het merendeel van de mensen uiteraard niet mogelijk om zelf de dakbedekking op hun dakkapel te plaatsen. Dat neemt echter niet weg dat er door zelf de handen uit de mouwen te steken behoorlijk wat geld kan worden bespaard. Leg eventuele materialen klaar en luister goed naar hetgeen waarbij u de dakdekker kan assisteren. Op deze manier kan er toch wel wat op de arbeidskosten met betrekking tot het plaatsen van dakbedekking dakkapel worden bespaard.

Hoe werkt een dakkapel plaatsen?

Het plaatsen, produceren en afwerken
Een dakkapel plaatsen is een ingewikkelde klus. De ervaring en het vakmanschap van een specialist is voor deze klus vereist. Het werk moet secuur en met beleid worden uitgevoerd, zodat het in een keer goed gebeurt.

De bouwwijze van een dakkapel bestaat uit een aantal stappen. Eerst wordt alles opgemeten, vervolgens is het een kwestie van de materialen op maat maken, het plaatsen en de afwerking.
De werkwijze voor het plaatsen van een dakkapel kan verschillen. We maken onderscheid in twee verschillende type, een prefab dakkapel plaatsen en een traditioneel dakkapel plaatsen.

Er zit nogal een verschil in het plaatsingswerk van deze twee verschillende types.

Dakkapel dakbedekking met dakpannen

Prefab dakkapel plaatsen

We hadden het eerder op deze pagina al even over het snel plaatsen van een dakkapel. Daarvoor ga je het niet redden met een traditioneel model dakkapel. Een prefab dakkapel is bijna altijd snel klaar.
Dit komt de naam zegt het al dat alle onderdelen in de fabriek van tevoren gefabriceerd worden. Dit gaat vrijwel automatisch.

Hierdoor is de dakkapel al heel snel klaar. Door de korte levertijd kan de dakkapel snel op de plek van bestemming zijn. Meestal wordt er een kraan gebruikt voor het plaatsen van een prefab dakkapel.
Stel u wilt zo’n dakkapel hebben, hoe gaat dat voor u in zijn werk? U kiest een dag uit waarop u de dakkapel wilt ontvangen.

De leverancier staat ’s morgensvroeg al voor de deur. Meestal wordt begonnen met het maken van het gat in het dak de uitsparring. Het sloopmateriaal voert de specialist zelf af.
De prefab dakkapel wordt vervolgens door middel van een kraan op het dak getild. Na het moment supreme kan er een begin worden gemaakt met het afwerken van de aansluiting. Na slechts één dag bent u in bezit van een fonkelnieuwe dakkapel.

Traditionele dakkapel plaatsen

Dit dakkapel vereist een heel ander soort werkwijze. Het traditionele dakkapel wordt op het dak zelf gemaakt, ter plekke.
Daardoor is er geen sprake van een levertijd doordat de dakkapel op het dak zelf in elkaar wordt gezet.
Er wordt eerst begonnen met een uitsparring (gat) maken in het dak voor de dakkapel.

In deze uitsparring wordt de fundering gemaakt van de dakkapel, de zogenaamde basisconstructie.
Het plaatsen van een traditioneel dakkapel kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Soms kan het dagen duren en soms zelfs enkele weken. Daarnaast gaat het plaatsen van een dakkapel meestal gepaard met geluidsoverlast.

Er moet gebruik worden gemaakt van machines voor het plaatsen van het dakkapel. Informeer daarom uw buren tijdig over de werkzaamheden.

Afwerking dakkapel

Wanneer het dakkapel op uw dak is bevestigd is het alleen nog een kwestie van afwerken. De dakkapelspecialist kan dit voor u regelen. De afwerking bestaat meestal uit het plafond afwerken en de zijkanten afwerken.
Zo kunt u ervoor zorgen dat de dakkapel perfect aansluit op de rest van uw woning.
In het begin lijkt het vaak alsof de dakkapel niet bij de rest van de woning hoort, qua uitstraling. Bij de afwerking wordt dit in zijn geheel opgelost. De uitstraling kan perfect aansluiten op uw slaap of werkkamer.

De mogelijkheden zijn dan ook oneindig, het hangt volledig af van uw smaak.
Zo kunt u bijvoorbeeld gipsplaten laten plaatsen met een klein laagje stuc. Als kers op de taart kunt u vensterbanken laten aanbrengen en geheel laten afwerken met een likje verf.

Het afwerken van de dakkapel zit meestal niet bij de kosten inbegrepen. U kunt dit het beste van tevoren met de specialist bespreken. Meestal neemt de afwerking enkele dagen extra werk in beslag.

Wanneer alle werkzaamheden zijn uitgevoerd is het belangrijk om alles even goed na te lopen

Klopt alles?

En is het volgens de afspraken gegaan? Het is mogelijk om dit eventueel te laten uitbesteden aan een bouwkundige keurder.

Zo heeft u juridisch bewijs in handen mochten er wel gebreken zijn. Vaak is dit gemakkelijk op te lossen met de dakspecialist, u heeft immers garantie.
Ga altijd in zee met een ervaren dakdekker. Er zijn behoorlijk wat spelers op de markt. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval.

Een aantal dakdekkers werken zwart, hierdoor kunt u niet terugvallen op garantiemogelijkheden. Lees vooraf altijd reviews en referenties door voordat u een afspraak maakt met een dakkapelspecialist.

Vergunning dakkapel plaatsen

Een dakkapel verandert het aanzicht van uw woning. In sommige gevallen is daar een vergunning voor nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij uw gemeente.
Meestal gaat het om een omgevingsvergunning, dit wordt geregeld in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO).
Twijfelt u of u vergunning moet aanvragen voor uw dakkapel? Informeer dan tijdig bij uw gemeente.

Zo voorkomt u vervelende verrassingen. Voordelig een dakkapel laten plaatsen door een specialist.
Wij adviseren u vooral om offertes met elkaar te vergelijken. Lees u van tevoren goed in en vraag minimaal 4 offertes aan bij 4 verschillende dakkapelspecialisten.
De Dakdekker-Concurrent heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van een dakkapel. Wij bieden de hoogste kwaliteit voor voordelige prijzen. Vraag geheel gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Onze specialisten staan voor u klaar.

Dakkapel dakbedekking